Snelweg AX komt er pas tegen 2015

Redactie KW

De AX, dat is de nieuwe snelweg die de Brugse expresweg met de N49 in Knokke-Heist moet verbinden komt er pas tegen 2015. Dat is drie jaar later dan oorspronkelijk gepland. Dat heeft Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits gezegd op een parlementaire vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Karlos Callens. Volgens hem en zijn ambtsgenoot Patrick De Clerk komt daardoor de bouw van het nieuwe voetbalstadion ten noorden van Brugge in het gedrang.

Volgens Vlaams volksvertegenwoordigers Karlos Callens uit Ardooie en Patrick De Clerck uit Blankenberge komt Brugge-Noord niet meer in aanmerking als locatie voor het nieuwe Brugse voetbalstadion. En dat heeft met de timing van de aanleg van de nieuwe snelweg AX te maken. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de werken eind dit jaar zouden beginnen.

“Als alles verloopt zoals zij mij heeft verklaard dan kan ik zeggen dat tegen 2015 de AX er zal komen en dat is volgens mij veel te laat”, zegt Vlaams volksvertenwoordiger Karlos Callens.

Dat betekent niet alleen langer wachten op een betere ontsluiting van het Zeebrugse havengebied. De AX moet volgens de MER studie de verkeersdrukte van en naar een nieuw stadion in Brugge-Noord in goede banen leiden. Bovendien gelden er tegen 2012 nieuwe Europese UEFA normen voor de voetbalstadions. Maar als de AX er pas drie jaar later komt is dat te laat voor het dossier Brugge-Noord.

“Als je de Europese regels gaat volgen voor wat betreft de voetbalvelden dan denk ik dat Club Brugge ofwel een ander site zal moeten zoeken ofwel werk maken van een andere site. Het is zo ik denk dat die zoektocht in de buurt van de AX er niet meer kan komen vooraleer Europa haar eisen heeft gesteld”, zegt Karlos Callens.

De Brugse burgemeester Patrick Moenaert tilt daar niet zo zwaar aan want het is uiteindelijk de Vlaamse regering die het laatste woord heeft.

“Als Loppem niet zou mogelijk zijn dan heb ik gepleit voor een alternatief dat kan de Blauwe Toren zijn. Maar de AX wordt aangelegd. Is dat nu niet in 2012 maar tegen 2014. Het grote stadion moet toch maar af zijn tegen 2018”, klinkt het bij burgemeester Patrick Moenaert.

Ook wat het aanpassen van het Schipdonkkanaal betreft is het wachten op een beslissing van de Vlaamse regering. De werken zijn nu op ruim 600 miljoen euro begroot en Callens vreest dat het plan, net zoals de Antwerpse Oosterweelverbinding, op termijn onbetaalbaar wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier