Snellere treinen tussen De Panne en Brussel

Redactie KW

Vrijdagavond reed een authentieke stoomtrein van Kortrijk naar Veurne waar die een tijdlang stilstond bij het station. Dat paste in de kerstactie van het NMBS-personeel van Kortrijk waarbij het zoveel mogelijk geld wil inzamelen voor lokale, goede doelen. Veurne is voor het eerst bij die actie betrokken.

Burgemeester en Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Verfaillie (CD&V) van Veurne maakte op die actie zijn toekomstvisie bekend over de treinlijn tussen De Panne en Brussel. “Elke dag vertrekken vanuit De Panne negentien treinen richting Brussel. Dat traject duurt net geen twee uur wat erg lang is. Toch steeg het aantal passagiers op die lijn met 25 procent de laatste tien jaar. Door een aantal maatregels te nemen, is het mogelijk om in anderhalf uur van De Panne in Brussel te staan. Tussen De Panne en Deinze kan de NMBS de snelheid van de trein optrekken van 120 naar 140 kilometer per uur. Het spoor is daarvoor uitgerust. Enkel in de bocht in Pittem moet de treinbestuurder vaart minderen. Er zullen een aantal seinen verplaatst moeten worden. Ten tweede kan de trein minder lang stilstaan in Lichtervelde en Gent. Tot slot zou er naast de trein om het uur, ook een trein om het half uur moeten vertrekken in De Panne, Koksijde, Veurne, Diksmuide, Kortemark, Lichtervelde en Tielt.”

Voor de overvolle treinen op zondagavond heeft de NMBS al een oplossing. Vanaf volgend jaar legt het een extra studententrein in op de lijn De Panne-Landen. “Ik hoop dat de voorstellen die ik doe, niet in dovemansoren vallen. Reizigers zullen niet alleen sneller in Brussel staan, door de extra treinen zal er ook een betere aansluiting zijn op de bussen en straks op de kusttram die hopelijk tegen 2018 ook tot in Veurne zal rijden. De Lijn maakt daarvoor momenteel een studie”, aldus nog Verfaillie.


Meer info over de kerstactie van de NMBS vind je op www.kerstactiekortrijk.be. (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier