Sms-systeem buurtinformatienetwerk politiezone Arro Ieper is schot in de roos

Redactie KW

Exact één jaar geleden werd in de Ieperse binnenstad en industriezone een buurtinformatienetwerk opgericht. Nieuw was dat het zogenaamde BIN met een sms-systeem werkt, waardoor handelaars en particulieren nog sneller op de hoogte worden gebracht van vermoedelijke dieven of valsmunters. Intussen telt het netwerk van de binnenstad al 77 actieve leden.

Ieper winkeldfst Meensestr, daders 2M : N-Afrik type bros haar, 1 grote met bruine jas en witte broek en 1 kleine volledig wit gekleed. buit : kaki jas, 2 jeansbrk.’ Zo zien de waarschuwende sms’jes die de politie van Ieper naar haar BIN-leden stuurt er ongeveer uit. “Wanneer een handelaar slachtoffer is van een diefstal of een verdachte persoon opmerkt, bellen ze die informatie meestal onmiddellijk door naar ons”, zegt Wim Cardon, zonaal gemandateerd politieambtenaar voor de buurtinformatienetwerken.

“We noteren zoveel mogelijk informatie en verwerken die via het internet direct in een sms’je van maximaal 160 tekens. Zowat twintig seconden later krijgen alle aangesloten leden van het netwerk het berichtje. Zo kunnen we op een efficiënte manier de vermoedelijke daders opsporen.” Achteraf stelt Wim vaak ook nog een e-mail op met een iets uitgebreidere uitleg over de verschillende waarschuwingen. “Maar dat doen we enkel wanneer het echt nodig is. We sturen ook spontane mails met preventietips.” (Ruben Van Bockstael)

Wie lid wil worden van het Ieperse BIN kan contact opnemen met coördinator Jan Polfliet : 057 20 26 21

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 26 december 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier