Smokkelbrug in Haringe vernield door wateroverlast

Redactie KW

Het smokkelbrugje over de Heidebeek in Haringe heeft de watervloed van vorige week maandag niet overleefd. De sterke stroming sleurde het zware metalen brugje los van de sokkels. Haringe verliest daarmee zijn enige officiële grensovergang en toeristisch aantrekkingspunt.

Pas toen het waterpeil aan het einde van vorige week voldoende gezakt was, werd de schade zichtbaar. Eddy Bau van het gekende blauwerscafé d’Heybeke in Haringe was geschrokken: “Dat is meer dan ongewoon, want het brugje is helemaal van metaal, met onderaan twee zware ijzeren steunbalken, een ijzeren leuning en zelfs metalen vloerlatten. Erg zwaar dus, maar toch heeft de stroming de constructie, die al ruim een eeuw weer en wind trotseert, zomaar weggeduwd.”

Wachten op oplossing

Het historische smokkelbrugje wordt alleen maar door voetgangers en sporadisch eens een fietser gebruikt, maar toch hoopt Haringe dat het brugje snel terug op zijn plaats komt. Het is niet alleen een toeristisch herkenningspunt, maar bovendien ligt het op een knooppunt van verschillende relatief drukke wandelroutes, waaronder het Grote Routepad IJzer en diverse grensoverschrijdende routes. Wanneer het brugje wordt hersteld, staat nog niet vast en het is lang niet zeker of er snel een oplossing komt. Bovendien ligt het brugje op de grens, waardoor het probleem automatisch een internationaal tintje krijgt.

(SRH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier