Sluizen van Boezinge, Fintele en Plassendale worden gemechaniseerd

Redactie KW

VIDEO UPDATE – De sluizen van ondermeer Boezinge, Fintele en Plassendale worden op termijn gemechaniseerd. Nu moet de sluiswachter die sluizen nog eigenhandig open en dichtdraaien maar dat is uit de tijd. Op termijn zal een druk op de knop volstaan om de sluizen te bedienen.

In Boezinge Sas langs het Ieperleekanaal tussen de IJzer en Ieper wordt de sluis nog handmatig bediend door de sluiswachter. Bart Vanlancker doet dit hier al tien jaar. Met forse zwaaibewegingen draait hij de zware sluisdeuren open en dicht. De hele klus duurt zo’n 20 minuten.

Met de fiets naar andere sluis

Op het Ieperleekanaal komen jaarlijks zo’n 700 pleziervaartuigen voorbij en dat aantal neemt nog toe. De bediening van de sluizen zijn een attractie en zorgen voor couleur locale. Bart Vanlancker maakt deel uit van de mobiele ploeg en moet ook de sluis van Boezinge dorp ietsje verderop bedienen. Hij pendelt hiervoor met zijn dienstwagentje tussen de sluizen. Enkele jaren geleden gebeurde dat nog met de fiets.

Meerjarenplan 2013-2015

Dit stukje couleur locale zal nu verdwijnen. In een meerjarenplan is een bedrag van 500.000 euro voorzien voor de mechanisatie van alle de sluizen, dat heeft Vlaams parlementslid Carl Decaluwé vernomen.

Bekijk hier de reportage

(KV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier