Sluiting productieafdeling Philips bevestigd (Update)

Redactie KW

Bij Philips in Brugge verliezen door de sluiting van de productieafdeling 118 arbeiders en 73 bedienden hun werk. Dat is donderdagmorgen bevestigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad. De sluiting is het gevolg van slechte verkoopresultaten. Hoe laag die zijn, werd niet meegedeeld.

Bij Philips in Brugge worden televisietoestellen ontwikkeld. De voorbije decennia sloten al enkele productielijnen. Donderdag werd bekendgemaakt dat de enige overblijvende lijn sluit, waardoor onder meer alle arbeidsplaatsen in Brugge verdwijnen. De afdeling productontwikkeling in Brugge blijft wel bestaan.

Algemeen secretaris Ortwin Magnus van ABVV-Metaal wijst er in een mededeling op dat in 1986 nog 18.700 werknemers werkten voor het Nederlandse elektronicabedrijf in België. Na de sluiting van de productielijn in Brugge blijven er nog een 3.600-tal over. “In iets meer dan twintig jaar is de tewerkstelling bij Philips in België met 80 procent gedaald. Er rest nog slechts één productieafdeling in Turnhout.” ABVV-Metaal hekelt de uitzichtloze strategie en het mismanagement bij Philips ten nadele van zijn arbeiders.

De oproep van ABVV-Metaal gaat verder dan alleen een pleidooi bij Philips. “Wij vragen een duurzame oplossing voor Philips Brugge en een industrieel beleid dat zorg draagt dat Philips niet hét voorbeeld wordt van hoe de industrie verdwijnt in Vlaanderen”, zegt Magnus. “Op vandaag wordt 40 procent van de Vlaamse welvaart gecreëerd door de industrie. Investeren in industrie is dus investeren in welvaart.”

Innovatiecentrum Philips blijft volgens directie

De directie van Philips beklemtoont naar aanleiding van de sluiting van de productieafdeling in Brugge dat het innovatiecentrum blijft.
“In de toekomst zal Brugge zich nog meer op innovatie toespitsen”, zegt Philips-woordvoerder Julien Michiels. “Op langere termijn kunnen we natuurlijk niets voorspellen. Dat zal afhangen van de toekomstige economische context. Vandaag kunnen we alleen beklemtonen dat de ontwikkelingsafdeling belangrijk is voor Philips als televisiefabrikant.”

De woordvoerder bevestigt dat Philips Brugge overheidssteun geniet voor een aantal innovatieve projecten. “Maar dat gebeurt volgens de afgelijnde criteria”, zegt Michiels. De vakbonden vertelden donderdagmiddag na de ondernemingsraad dat ze zullen uitzoeken of de middelen correct zijn gebruikt.

Bij Philips Brugge worden 191 banen geschrapt door het sluiten van de productieafdeling. Er werken vandaag 475 mensen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier