“Sluiting Bekaert nog niet definitief, maar overweging was al langer gekend” (directie)

Redactie KW

De kans is reëel dat de productie-eenheid van Bekaert Textiles in Waregem dicht gaat. Volgens de directie is een mogelijke sluiting al langer aangekondigd. In september vielen ruim 280 ontslagen en toen zei ze dat ze zou proberen verder te gaan met een kerndivisie, maar ook dat blijkt nu niet rendabel. Vooral de economische tsunami zoals ze het noemt, doet het bedrijf de das om. Met de sluiting zijn een honderdtal jobs gemoeid.

“De situatie is zo dat we overwegen te sluiten,” zegt Paul De Meulemeester van Bekaert, “maar de beslissing is nog niet genomen. De ondernemingsraad zal als eerste het nieuws vernemen en inderdaad wij moeten eerstdaags beslissen, want de onzekerheid mag niet langer duren.”

Van de 160 jobs staan er een honderdtal op de helling. De hoofdkwartieren en de organisatie van Bekaert Europa blijven wel in Waregem. Volgens de bonden is de sluiting van de productie-eenheid onvermijdelijk. De tijdelijke werkloosheid steeg tot 75%.

Amper 5 maanden geleden schrapte het bedrijf al zo’n 280 jobs. Bekaert besliste toen van de vestiging in Waregem het een kerncomptetentiecentrum te maken, maar wel met enig voorbehoud.

” We hadden toen gezegd dat we een competentiecentrum onder bepaalde voorwaarden zouden kunnen rechthouden,” weet Paul De Meulemeester, “namelijk zijn de klanten bereid te betalen voor flexibiliteit en het was ook de vraag hoe de markt zou evolueren.”

En die markt evolueerde dus slecht.

“Dat was misschien een goeie poging van de directie, maar of men er op de werkvloer in geloofde was iets anders,” zegt Jozef De Turck, werknemer en afgevaardigde van ACV. “Volgens ons was het al te laat om zoiets op te richten.”

Bij de ontslagen in september kwamen de bonden wel tot een goed sociaal akkoord.

“Wij hopen dat als dat slechte nieuws er komt dat dan de mensen die overblijven ook kunnen genieten van dat sociaal akkoord,” benadrukt Mieke Eggermont van het ABVV. “De belofte is gemaakt dat het voor vier jaar zou gelden.”

De site van Bekaert staat intussen te koop. Voor de hoofdkwartieren en de Europese organisatie zou het bedrijf er eventueel kantoren huren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier