Slimme camera’s met gezichtsherkenning getest tijdens Villa Vanthilt in Roeselare

© Foto a-Kurt
Redactie KW

Tijdens de opnames van Villa Vanthilt werd vijf weken lang geëxperimenteerd met hightech beveiligingscamera’s die gezichtsherkenning aankunnen. Zonechef Curd Neyrinck is tevreden met het resultaat. “We gaan in de toekomst volop inzetten op deze nieuwe technologie. Het wordt een volledig nieuwe aanpak voor onze patrouilles.”

Nummerplaatherkenning doet politiezone Riho al met mobiele camera’s in wagens. Tijdens het verblijf van Villa Vanthilt op de Roeselaarse Grote Markt werd in samenwerking met Belgacom geëxperimenteerd met de nieuwste technologie op gebied van vaste camerabewaking. Riho zonechef Curd Neyrinck is opgetogen: “De resultaten waren zo goed dat we meteen besloten hebben om naar de toekomst niet nog meer van de bestaande soort camera’s te installeren, maar volledig de kaart van de nieuwe technologie te kiezen. De nieuwe generatiecamera’s bieden heel scherpe HD beelden en worden via het 3G-netwerk van Belgacom naar de meldkamer doorgestuurd. In combinatie met een databank wordt gezichtsherkenning en nummerplaatherkenning kinderspel. We deden testen met ons eigen personeel dat we de opdracht gaven zich onder het publiek te begeven. De camera’s haalden er hen probleemloos uit.”

Kopjes tellen

Via het proefproject kon de Roeselaarse politie deze zomer ook zeer nauwkeurige cijfers verzamelen. Zo telden de hightechcamera’s ruim 23.000 bezoekers op de Grote Markt tijdens de opnames van Villa Vanthilt of gemiddeld zo’n 800 per avond. De slotavond met het optreden van dEUS lokte 3000 mensen naar de markt.

(BCR)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier