Slechtvalken brengen 4 jongen groot in Sint-Maartenskathedraal Ieper

Redactie KW

Recent werd het resultaat van een broedgeval van een koppel slechtvalken ontdekt in de toren van de Sint-Maartenskathedraal. Al sinds 2009 worden in Ieper slechtvalken waargenomen, maar geslaagde broedpogingen kwamen totnogtoe niet voor. De roofvogels ontfermen zich over vier stevige jongen.

Een vijftal jaar geleden werd op initiatief van de Ieperse stadsdiensten (Technische Dienst, Milieudienst) en in samenwerking met het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (FIR) een grote nestbak voor slechtvalken geïnstalleerd in de torenspits van de Sint-Maartenskathedraal te Ieper. Het FIR werkt sinds 1996 aan het herstel van de slechtvalkenpopulatie in Vlaanderen en dat niet zonder uitblijvend succes: sinds 2009 verschenen slechtvalken op het Ieperse toneel. In 2011 mislukte een broedpoging omdat het mannetje nog te jong was om zich succesvol voort te planten.

Verrekijker

Na duidelijk baltsgedrag in april 2012 werd de nestbak in de toren op 3 mei gecontroleerd. Er werden 4 flink uitgegroeide valkenjongen ontdekt. Het aantal broedpaartjes groeit elk jaar, momenteel zijn er ongeveer 50 koppels in Vlaanderen. Wie de vogels wil waarnemen neemt best de verrekijker en richt die op de noordelijke zijde van de Sint-Maartenstoren (kant van de schouwburg). De vogels rusten vaak op de versieringen onderaan of op de torenspits.

(MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier