“Slechts windmolenpark als stadsbestuur en bewoners kunnen participeren”

Redactie KW

Burgemeester Jan Verfaillie (CD&V) had vorige week al laten weten dat een windmolenpark er slechts kan komen als stadsbestuur en bewoners erin kunnen participeren. Tijdens de gemeenteraad liet Veurne Plus weten ook achter dat idee te staan.

Vorig jaar al verdedigde ik het standpunt om inwoners actief te betrekken bij windmolenprojecten en we zijn blij dat de meerderheid daarvoor nu ook te vinden is”, stelde Pascal Sticker (Veurne Plus).

“Vandaag liggen twee aanvragen voor een stedenbouwkundige vergunning in openbaar onderzoek terwijl een derde aanvraag onlangs bij de stadsdiensten werd ingediend. De windmolenexploitanten hebben in een zone ten zuiden van Veurne, tussen Bulskamp en Vinkem en de Lovaart 24 locaties aangeduid voor een windmolen waarvan verschillende plaatsen niet met elkaar verenigbaar zijn. De windmolenexploitanten maken daarbij handig gebruik van de lokale mandatarissen die in die zoekzone een landbouwperceel bezitten. De huidige bouwaanvragen zijn dan ook voorbarig. Een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan moet daarover meer duidelijkheid verschaffen.”

Vennoten

“Anderzijds willen we dat de bewoners moeten kunnen participeren”, gaat Sticker verder. “Een mooi voorbeeld zijn de twee windmolens in Nieuwkapelle bij Diksmuide. Daar mocht elke inwoners intekenen op aandelen en de vennoten ontvangen jaarlijks een dividend van zes procent. We willen ook dat Veurne de gronden verwerft. De huidige bouwaanvragen voldoen niet aan het principe van participatie, de grote winsten blijven voor de exploitanten en de landbouwers die hun grond ter beschikking stellen voor windmolens. We hopen dan ook dat het stadsbestuur de aanvragen negatief zal adviseren.” (GUS)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 26 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier