Slechte weefmachinemarkt drukt omzet derde kwartaal Picanol

Redactie KW

Weefmachineproducent Picanol (Euronext: PIC) uit Ieper realiseerde in het derde kwartaal van 2008 een geconsolideerde omzet van 57,53 miljoen euro, in vergelijking met 83,75 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar.

De wereldwijde markt voor weefmachines bevindt zich momenteel op een historisch dieptepunt. Bovendien wordt deze van nature erg cyclische markt momenteel extra getroffen door de vrees voor recessie en kredietschaarste, waardoor weverijen investeringen in nieuwe weefmachines bevriezen. Dit alles heeft ertoe geleid dat de vraag naar nieuwe weefmachines in het derde kwartaal drastisch terugviel. De huidige laagconjunctuur oefende zoals verwacht ook een negatieve impact uit op de wereldwijde vraag naar wisselstukken en weefaccessoires. De Picanol Group verwacht bovendien geen verbetering van het orderboek in het vierde kwartaal en het eerste kwartaal van 2009.

De Picanol Group bouwt zijn businesspijler Mechatronics verder uit met eigen producten. Ook Manufacturing werkt meer en meer voor derden door in te spelen op de stijgende vraag naar grotere en technisch moeilijkere stukken. Het investerings-programma in Proferro (gieterij) om de groei naar derden te ondersteunen gaat dan ook onverminderd voort. Door resoluut te mikken op diversificatie binnen Mechatronics en door meer werk voor derden te realiseren, wil de groep op termijn de impact van de cyclische weefmachinebusiness uitvlakken. In het derde kwartaal van 2008 kon de omzet voor derden bij Mechatronics en Manufacturing echter het effect van de dalende vraag in de weefmachinebusiness onvoldoende compenseren.

De Picanol Group houdt voor het volledige boekjaar 2008 rekening met een omzetverwachting die 30% lager ingeschat wordt dan 2007, met een significant verlies voor het boekjaar. In dit kader is er momenteel een wereldwijd kostenreductieplan van 15 miljoen euro in uitvoering, waarvan de helft in 2008 gerealiseerd zal worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier