Slager Pascal Depuydt uit Ieper vertrekt naar Polen

Redactie KW

“Vlaanderen is niet innovatief en werkt eerder verstikkend dan stimulerend voor ondernemers”. Straffe uitspraken van slager Pascal Depuydt. De man, vijfde generatie van de wereldberoemde Ieperse beenhouderij Depuydt, trekt eind dit jaar de deur van de familieslagerij achter zich dicht, en verhuist helemaal naar Polen.

‘Puydtjes paté’ en ‘Puydtjes salami’, het zijn begrippen die tot ver buiten Ieper gekend zijn. Pascal Depuydt is de vijfde generatie in dit slagersgezin. Hij wordt de laatste die vanuit Ieper werkt : “Puydtjes is zich snel aan ‘t ontwikkelen, we zijn een grote marktleider geworden, een van de eerste marktspelers wereldwijd. Wij zijn op de markt gekomen met een wereldvernieuwend product in een regio die dat niet kent. Vandaar ook dat we hier weg moeten”, zegt Pascal Depuydt.

Varkenskwekerijen

Weg, dat is naar Polen. Zeven jaar geleden kocht Pascal daar een boerderij. Om er zelf varkens én hun voeding te kweken. Intussen heeft hij er 22 varkenskwekerijen, een eigen slachthuis, productie-unit en exporteert hij wereldwijd. Iets wat hij vanuit Ieper en Vlaanderen bij uitbreiding, niet haalbaar ziet.

“Ik geraak niet meer aan grondstof hier: ten eerste kunnen varkens hier niet meer gehoed worden. En dat is niet de fout van de boeren, maar van de Vlaamse wetten”, zegt hij. “Bovendien heb ik hier geen zekerheid. Ga ik zeven jaar moeten wachten op een bouwvergunning om dan op een industrieterrein te investeren? Ga ik de kosten kunnen dragen? Elektriciteit, water, daglonen… Als ik wil ontwikkelen kan dat niet hier. Geen ruimte, geen adem en geen geld daarvoor”, besluit hij.

Vanuit Polen verdeelt Pascal Depuydt intussen z’n meest vernieuwende product ooit: glutenvrije vleesbereidingen. Een hit in Amerika, met de dochter van ex-president Clinton als boegbeeld.

(M.D./A.D.)

Meer in het nieuws van WTV vanaf 18u00

Slager Pascal Depuydt uit Ieper vertrekt naar Polen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier