Slager Hendrik Dierendonck heeft slecht gevoel bij kweekhamburger

Redactie KW

Vorige week werd de eerste kweekhamburger voorgesteld in Londen. De bekende slager Hendrik Dierendonck uit Sint-Idesbald heeft er maar een slecht gevoel bij. “Dit knaagt bij vaklui die op een ethische manier bezig zijn met kwaliteit”.

De kweekhamburger is gemaakt van vlees gekweekt in een labo van de universiteit van Maastricht uit stamcellen van een koe. Maandag werd het eerste exemplaar geproefd in Londen. Het kweekvlees zou op termijn een alternatief kunnen worden voor gewoon vlees. Hendrik Dierendonck, bekend van de slagerijen in Sint-Idesbald en Nieuwpoort, om het kweken van het West-Vlaams Rood-ras en het ambachtelijk afrijpen van vlees, heeft het er moeilijk mee.

“Voor veel slagers is de kweekvleesburger een slag in het gezicht. Ik zat er de hele tijd over na te denken toen ik deze week hamburgers maakte van echt vlees”, vertelt Hendrik. “Ik deed dat met vlees van een West-Vlaamse rode koe, die ik zelf ben gaan uitkiezen bij een boer in Nieuwpoort, een man die met liefde en respect voor zijn runderen zorgt. Ik vind het een eer om dat vlees te mogen versnijden als ambachtsman en daarbij niets te laten verloren gaan uit respect voor het dier en de boer. Geef mij maar een echt product.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier