Slag uit tijd van Napoleon nog eens overgedaan in Oostende

Redactie KW

Zo’n 230 liefhebbers van levende geschiedenis namen dit weekend deel aan de raid op Oostende uit 1798. Ze speelden operatie Popham na.

Voor de re-enactors in Oostende was het van het weekend opnieuw april 1798. Napoleon is de baas in Europa en plant een invasie op Engeland. Een Britse aanval op de Oostendse aanvoerhaven kan dan ook niet uitblijven.

Het naspelen van zo’n stukje geschiedenis is voor de deelnemers een ernstige zaak. Naast de authenticiteit van de wapens en de kostuums proberen ze zich ook in te leven in de oorspronkelijke situatie. Maar er zijn grenzen. “Men droeg zo’n 30 kg mee op de rug. Voor een dagje lukt dat wel maar zij deden dagelijks 40 km gedurende 20 dagen. Onmogelijke condities. Wij spelen wel een beetje vals want ik draag wollen onderhoud om niet te verkleunen”, zo vertelt Armand Herbeto die een Franse soldaat is.

Terwijl de slag in de duinen wordt uitgevochten gaat in het kamp het leven verder. Molly Turner is één van de vele duizenden vrouwen die probeerden te overleven in de soldatenkampen. Molly Turner: “Wij moeten op allerlei manieren onze kost verdienen en ik doe alles voor 1 shilling om mijn kroost in leven te houden. Wij volgden de troepen door Europa en Spanje”.

Na uren strijd trekken de Britten zich terug. Net zoals in 1798. Maar toen vielen er ruim duizend slachtoffers.

(BV/KB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier