Slachtoffers seksueel misbruik niet opgezet met nieuw centrum

Redactie KW

De aangekondigde initiatieven van aartsbisschop Léonard lokken ook reacties uit bij slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk. De familie Verstraete uit Poperinge verwacht er alvast weinig van.

Gert Verstaete uit Poperinge is de broer van een jongen die in de jaren tachtig door zijn godsdienstleraar werd misbruikt op een internaat in De Panne. Dat misbruik leidde in 1991 tot zelfdoding. De familie Verstraete heeft jarenlang geprobeerd om uitleg te krijgen van de kerk. Ze benadrukt dat ze met haar hele verhaal terecht konden bij de commissie Adriaenssens en dat ze daar professioneel zijn opgevangen. Van de kerk zelf hebben ze de jongste jaren niets gehoord. Dat Léonard nu zegt dat de kerk werk zal maken van de zorg voor slachtoffers, boezemt Gert Verstraete weinig vertrouwen in.

Ook advocaat Walter Van Steenbrugge, die een dertigtal slachtoffers van misbruik in de Kerk vertegenwoordigt, is niet opgezet met de aankondiging van een nieuwe commissie voor seksueel misbruik. “Aartsbisschop Léonard had zijn persconferentie moeten beperken tot één zin: ‘We laten het gerecht voortaan zijn werk doen'”, aldus Van Steenbrugge. De advocaat had maandagmiddag al enkele slachtoffers aan de lijn en die verzekerden hem dat de nieuwe commissie geen goede zaak is. “De Kerk moet hier zijn handen af houden en het gerecht eindelijk zijn werk laten doen”, zegt Van Steenbrugge.

(SK/BS)

Meer hierover in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier