Slachtoffers seksueel misbruik in cassatie tegen uitspraak K.I.

Redactie KW

Een groep slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken gaat in cassatie tegen de uitspraak van de kamer van In beschuldigingstelling (K.I.) in Brussel. Die oordeelde vorige week dinsdag dat de huiszoekingen bij Kardinaal Daneels en in het aartsbisschoppelijk paleis nietig verklaard moesten worden.

Het was onderzoeksrechter De Troy, die in de zomer van 2010 het bevel gaf tot de huiszoeking. Onder de naam, operatie Kelk, werd ondermeer gezocht in het aartsbisschoppelijk paleis en de privéwoning van Kardinaal Daneels. Om de huiszoekingen te bevelen had onderzoeksrechter De Troy zich gebaseerd op verklaringen van eremagistrate Godelieve Halsberghe, de voorgangster van Peter Adriaenssens, maar volgens de K.I. had die enkel verklaringen afgelegd over de Sint-Romboutskathedraal en niet over het paleis of de kardinaal, zodat er geen reden was om daar binnen te vallen.

Roger Vangheluwe

Van alle huiszoekingen van Operatie Kelk blijven nu enkel die bij het Rijksarchief en in de Sint-Romboutskathedraal geldig. De Operatie ontstond in de nasleep van de zaak van Roger Vangheluwe, de voormalige bisschop van Brugge die in april 2010 bekende jarenlang zijn neefjes te hebben misbruikt.

Het Hof van Cassatie zal zich nu weer over het dossier moeten buigen.

(MF/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier