Slaapplaats voor 120 daklozen

In Kortrijk kunnen daklozen terecht voor nachtopvang.
Redactie KW

In Kortrijk kunnen daklozen vanaf vanavond terecht in een speciale winteropvang. Een woning werd daarvoor aangepast zodat er plaats is voor tien daklozen. De stad, het OCMW en de provincie financieren de opvang. CAW Stimulans en CAW Piramide houden de opvang open. Drie maanden lang zet het huis s’ avonds de deuren open, nadien volgt een evaluatie.

De twee centra voor Algemeen Welzijnwerk in Kortrijk hebben zo’n 120 opvangplaatsen, maar toch zijn er nog altijd mensen die de nacht op straat moeten doorkomen. Daarom start de stad nu voor het eerst met een nachtopvang voor daklozen. De opvang is zeer laagdrempelig. De mensen van de CAW’s houden enkel een oogje in het zeil, geen spervuur van vragen dus.

“Als de dakloze zich hier om negen uur aanbiedt, dan kan hij een kom soep krijgen met een boterham en een bed en een douche. ‘s Ochtends is er ontbijt met koffie en boterhammen”, zegt Pascal Heytens van CAW Stimulans.

In Kortrijk zijn er volgens de welzijnswerkers zo’n 100 mensen die van hot naar her trekken voor onderdak, een twintigtal zou echt op straat of in een kraakpand slapen. Het probleem zou ook groter worden en daar kan de nachtopvang meer duidelijkheid in brengen.

“De nachtopvang wil enerzijds acute problemen van dakloosheid aanpakken en anderzijds willen we als stad ook leren of er inderdaad een probleem is en hoe groot dat probleem is”, zegt Franceska Verhenne van het OCMW Kortrijk.

Om iedereen de kans te bieden warm te slapen hebben de daklozen recht op 5 overnachtingen op 14 dagen. Maar wie die nacht uit de boot valt krijgt een infogids mee. Daarin staat dat ze gratis soep, een douche of een warme maaltijd kunnen krijgen in de verschillende buurtcentra.

Volgens de CAW’s is extra opvang in Kortrijk echt nodig, want de helft van de Kortrijkse thuislozen zou in opvangcentra in Gent of Brugge terechtkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier