Situatie bij Beaulieu muurvast

Redactie KW

De staking bij textielgroep Beaulieu breidt uit. Na het moederbedrijf in Wielsbeke ligt nu ook Ideal Floorcoverings plat. Stakingsposten versperren de toegang naar de bedrijven. De vakbonden protesteren tegen het uitblijven van een sociaal plan en dreigen met nieuwe acties. Ze verwachten dat de directie de staking wil breken via de rechtbank.

De staking bij Beaulieu wordt grimmiger. Als verrassing blokkeren de vakbonden vanmorgen ook de hoofdzetel in Waregem. Een deurwaarder kwam ook langs om vast te stellen dat de bedienden die willen werken niet binnen kunnen.

“Wij zien het inzetten van deurwaarders als een regelrechte provocatie,” zegt Tyno Parmentier van het Gemeenschappelijk Vakbondsfront. “Men ontneemt ons het stakingsrecht. We weten: er is een recht op werk maar de mensen moeten ook begrijpen waarom wij op straat komen. Om de druk op de firma Beaulieu wat hoog te houden.”

Intussen ligt ook een tweede bedrijf plat: Ideal Floorcoverings in Wielsbeke. De eisen van de bonden blijven brugpensioen op 52 en een redelijke ontslagpremie voor de 400 mensen die moeten afvloeien in Wielsbeke en Ninove.

“De staking wordt heel goed opgevolgd. Het bedrijf ligt helemaal plat,” weet Eddy Decraemer. “Ook de bedienden zijn niet aan het werk gegaan. Dat kan ons alleen maar verheugen. Het is een teken aan de wand dat de werknemers van Beaulieu International Group werkelijk de bedoeling hebben om de handen in elkaar te slaan tegen de houding van de directie.”

De vakbonden verwachten dat Beaulieu naar de rechtbank stapt zodat werkwilligen moeten worden binnengelaten maar volgens de woordvoerder is dat nog niet gebeurd. Beaulieu wil het overleg alle kansen geven, op voorwaarde dat de staking stopt. Spannend wordt het dus zeker, morgen aan de poorten van Beaulieu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier