Sinterklaasstorm spoelde 2,4 miljoen kubieke meter zand in zee

Redactie KW

Door de Sinterklaasstorm van begin december is er 2,4 miljoen kubieke meter zand van onze strand en duinen terug in zee gespoeld.

De combinatie van een noordwesterstorm en springtij die op 6 december onze kust teisterde zorgde voor zware schade aan strand en duinen. De impact van deze natuurkrachten is vooral aan de Oostkust te merken. Op verschillende plaatsen waar de duinenvoet weg is zie je meters zandkliffen. Elias van Quickelborne (Afdeling Kust): “Er is 2,4 miljoen kubieke meter zand verdwenen. Een groot gedeelte is terecht gekomen onder de laagwaterlijn waar het ook een functie heeft voor onze zeewering.”

In Wenduine is in opdracht van Afdeling Kust gestart met de voorbereiding van de herstelwerkzaamheden. Die bestaan uit het verhogen en verbreden van de stranden. Via een pijpleiding zal een baggerschip straks zand opspuiten om de schade te herstellen.

De Sinterklaasstorm was een geslaagde test voor het masterplan kustveiligheid dat al enkele jaren loopt. Tegen 2015 moet de volledige kustlijn beter beschermd zijn tegen nog zware stormen dan de recente decemberstorm . De herstelwerken aan stranden en duinen zullen het Masterplan Kustveiligheid niet vertragen.

(BV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier