Sint-Rictrudiskerk van Woesten voorlopig beschermd door minister Bourgeois

Redactie KW

Minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, ondertekende het voorlopige beschermingsbesluit van de Sint-Rictrudiskerk van Woesten. Binnen het jaar kan de bescherming definitief zijn.

De imposante Sint-Rictrudiskerk, waar je langs de fameuze N 8 recht op afrijdt, dateert uit de 15de eeuw. Ze werd tijdens de eerste wereldoorlog grotendeels verwoest. Enkel de huidige westtoren bleef overeind. In 1922-23 is de gotische kerk heropgebouwd overeenkomstig de oorspronkelijke plannen, naar een ontwerp van de architecten Vercoutere uit Izegem.

“Deze parochiekerk heeft een uitzonderlijke architectuurhistorische waarde”, aldus minister Bourgeois. “De indrukwekkende, stompe 15de-eeuwse westtoren is immers een typevoorbeeld van de kerkbouw van de kuststreek in die tijd, namelijk de regionale baksteengotiek.”

Het gebedshuis bewaart bovendien waardevol, voornamelijk 18de-eeuws meubilair : preekstoel, doksaal, orgelkast, doopvont en altaartafels. Ook het omliggende kerkhof is in de bescherming opgenomen. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier