Sint-Rictriduserk in Woesten definitief beschermd

Redactie KW

Vlaams minister voor onroerend erfgoed, Geert Bourgeois, heeft de definitieve bescherming van de Sint-Rictrudiskerk in Woesten, een deelgemeente van Vleteren, ondertekend. Deze 15de- eeuwse parochiekerk werd tijdens de eerste wereldoorlog grotendeels verwoest. Enkel de westtoren bleef overeind.

In 1922-23 is de gotische kerk heropgebouwd volgens de oorspronkelijke plannen naar een ontwerp van architecten Vercoutere uit Izegem. “Het is dankzij de uitzonderlijke architectuurhistorische waarde van de parochiekerk dat ze nu beschermd is”, zegt minister Bourgeois. “De imposante, stompe 15de-eeuwse westtoren is een typevoorbeeld van de kerkbouw van de kuststreek in die tijd, zijnde de regionale baksteengotiek”.

Kerkhof mee beschermd

Het gebedshuis bewaart bovendien een waardevol, voornamelijk 18de-eeuws meubilair, zoals de preekstoel, het doksaal, de orgelkast, de doopvont en de altaartafels. Het behoud van dit meubilair is te danken aan de Mission Dhuicque, een commissie onder leiding van architect Eugène Dhuicque, die de stukken tijdens de oorlog heeft gedemonteerd en in veiligheid heeft gebracht. Ook het omliggende kerkhof is in de bescherming opgenomen.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier