Sint Jan Lions uit Zedelgem wil kinderen leren rolstoelbasketten en zoekt financiële steun

(Foto BC)
Redactie KW

Sint Jan Zedelgem Lions, een basketbalclub voor zowel valide als mindervalide spelers, heeft sinds enkele maanden de rangen versterkt met een jeugdrolstoelbasketteam.

“In feite was het de bedoeling om pas nu met de jaarwisseling een jeugdrolstoelbasketteam op te starten, maar het is allemaal veel sneller gegaan dan gepland. We zijn ondertussen gestart in september en vonden een coach in Lieve Van Kerkhove uit Oostakker”, zegt voorzitter Ricardo Naeyaert.

“In de eerste plaats trainen de kinderen nu om hun sportrolstoel gewoon te worden. Een gewone rolstoel rijdt nu eenmaal anders dan een sportrolstoel, onder meer omdat het zitvlak veel lager is en de wielen breder staan. Daarnaast moeten ze snelheid leren maken en dus extra spierkracht in de armen ontwikkelen. Ze leren ook de andere kneepjes van het vak, zoals bijvoorbeeld zigzaggen. Het is intensief, maar echt basketten komt er nog niet aan te pas.”

Ondertussen heeft het jeugdteam vijf leden. “Er zijn nog heel wat kinderziektes die we moeten aanpakken en daar is nu eenmaal geld voor nodig. Sinds deze week spelen we met nieuwe ballen, maar we hebben onder meer ook lagere korven nodig en in eerste instantie sportrolstoeltjes. Want nu spelen de jeugdspelers in rolstoeltjes die we inéén hebben gelast.”

(BC)

Het volledige verhaal in de Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout van vrijdag 17 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier