Sint-Amelbergakerk in Bossuit wordt kunstwerk

Redactie KW

Ook in de Sint-Amelbergakerk van Bossuit zijn er geen ere-diensten meer. De kerk is sinds 2007 dicht wegens te bouwvallig. Renovatie en heropening als parochiekerk is geen optie door de hoge kostprijs. Uiteindelijk besliste een commissie om van de kerk een kunstwerk te maken.

De Sint-Amelbergakerk van Bossuit bij Avelgem staat er sinds 1855 en is een typisch kerkje uit de Scheldestreek. Op de eerste steen staat nog Hendrik Conscience, die toen arrondissementscommissaris van Kortrijk was. Bossuit telt net geen 500 inwoners en slechts een handvol kerkgangers. De renovatie van de kerk zou handenvol geld kosten.

Door de transformatie kan de site haar betekenis behouden. De gemeente, de provincie, de Vlaamse overheid en Europa hebben hiervoor 300.000 euro samengebracht. Vijf kunstenaars uit binnen- en buitenland zijn geselecteerd. De IJslandse Katrin Sirgurdardottir maakt meest kans met dit project waarbij het dak en de muren worden opengebroken en er plaats is voor groen. Deze transformatie van een kerk tot een kunstwerk gebeurde nooit eerder maar kan wel inspirerend werken.

(KV/LD)

Meer in het nieuws van WTV vanaf 18 uur en in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier