Sijseels echtpaar bundelt oorlogsbrieven van grootmoeder in boek

Redactie KW

Honderden oorlogsbrieven die de Brugse gouvernante Cécile Raison tijdens de Groote Oorlog schreef naar haar broer Robert aan het IJzerfront zijn nu te boek gesteld onder de titel ‘Van je toegewijde zus, Cécile’.

Bij het opruimen van het grootouderlijke huis vonden Paul en zijn vrouw Martine stapels oud papier: krantenartikelen, foto’s, prenten, brieven. Alles werd voorlopig op zolder opgeslagen om later beetje bij beetje te ordenen.

“Bij het sorteren van een stapel papier ontdekten we een groot aantal brieven, in het Frans opgesteld en blijkbaar geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij nader toezien bemerkten we dat de brieven geschreven waren door mijn grootmoeder Cécile aan haar broer Robert die aan het front verbleef”, vertelt Paul.

Paul en Martine hebben de brieven in boekvorm uitgegeven onder de titel ‘Van je toegewijde zus, Cécile’. Het is een uniek document geworden, niet alleen omdat de brieven een indringende blik bieden op het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is ook een verhaal geworden over patriottisme, maar vooral over een jonge vrouw die kost wat het wil haar familie wil samenhouden in de vreselijkste periode van de geschiedenis.”

(DD)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier