Sigarenfamilie Vandemarliere viert 85ste verjaardag van bedrijf

Redactie KW

Familiebedrijf Vandemarliere uit Zwevegem viert zijn 85ste verjaardag. De naam zegt je misschien niet veel, maar hun product is over de hele wereld bekend: de cortès-sigaar. Die wordt geëxporteerd naar meer dan 85 landen. Cortès heeft ook vestigingen in Handzame en Sri Lanka.

In de hoofdzetel in Zwevegem worden de bijna 500 miljoen sigaren die jaarlijks gemaakt worden in de afdelingen van Handzame en Sri Lanka verpakt en verdeeld. In de drie vestigingen van Cortès samen werken 1200 mensen. Of hoe de ondernemerszin van koster Maurits Vandemarliere uit Moen, deelgemeente van Zwevegem, een wereldverhaal is geworden.

Blauw doosje

In de jaren 70 heeft Guido als jongste zoon dan de leiding over Vandemarliere overgenomen. In die tijd wordt de sigarenmaker ook eigenaar van het Luikse Cortès. Het herkenbare blauwe doosje is een uitvinding van Guido zelf.

Rookverbod

Met goedkopere merken als Neos en Amigos richt Cortès zich ook op het grote publiek. Want ook de sigarenproducent moet het hoofd bieden aan de economische crisis én het pas ingevoerde rookverbod op cafés. De uitdagingen voor Frederik die het op termijn vader Guido, opvolgt, zijn dan ook groot.

Testen

Nog dit: vader en zoon Vandemarliere roken ook graag zelf een sigaartje, in het bureau van Guido dat erkend is als testruimte. Want hoewel de gezondheidsvoorschriften even streng zijn als bij sigaretten, kan een sigaartje af en toe geen kwaad, klinkt het hier. (TN)

Meer nieuws vanavond op Focus-WTV vanaf 18u00.

Sigarenfamilie Vandemarliere viert 85ste verjaardag van bedrijf

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier