Sierteler uit Wervik oogst eerste hectare korteomloophout

© wmfkoepel
Redactie KW

MET VIDEO – Boven op de Amerikaberg in het kleine Kruiseke bij Wervik oogstte men maandagnamiddag bij sierteler Dirk Talpe zo’n hectare korteomloophout. Het gaat om wilgen. Vier jaar geleden was hij onder de landbouwers en tuinbouwers de eerste in Vlaanderen die koos voor het planten van korteomloophout, hout dat moet dienen voor het verwarmen van de eigen serres.

Een maïshakselaar haalde de oogst binnen en dat hout wordt dan later verbrand. Gelukkig viel het weer uitermate goed mee. Na vier jaar gaat het om de eerste oogst. “In principe zal het oogsten om de drie jaar gebeuren”, zegt sierteler Dirk Talpe uit de Kruisekestraat. “De wilgen werden geplant in natte omstandigheden en daardoor kende de teelt een moeilijke start. Daardoor heb ik de wilgen een jaar langer laten staan.”

“De rest van die twee hectare volgt later. Ik koos hiervoor om te voorzien in mijn eigen energie. Met twee hectare heb ik genoeg voor tweeduizend vierkante meters serres, met daarin sierplanten. Ik ben één van de weinige die korteomloophout puur voor eigen gebruik aanplant.”

De aanzet kwam van de vzw Inagro in Rumbeke. Ze staan in voor onderzoek en advies in de land- en tuinbouw. “Het idee bestaat vooral in de Scandinavische landen”, zegt Dirk Talpe. “Naar ik verneem nu ook al in Frankrijk. Het gaat om zeven oogstcyclussen om de drie jaar.”

Sierteler uit Wervik oogst eerste hectare korteomloophout

Bekijk hier de reportage

(EDB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie. En vanavond in het journaal van WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier