Siegfried Debaeke vertelt verhaal van dood met de kogel

Redactie KW

In zijn pas verschenen boek DE DOOD MET DE KOGEL reconstrueert Siegfried Debaeke het verhaal van de elf Belgische soldaten die tijdens WO I door hun eigen makkers zijn gefusilleerd. De historicus uit Alveringem publiceerde al een 40 tal boeken over de Grote Oorlog maar het boek over de geëxecuteerde soldaten is misschien wel het meest opmerkelijke uit de reeks.

Bij deze kapel aan de rand van Pollinkhove is op 4 mei 1915 karabinier Paul Vandenbosch door een executie peloton terechtgesteld. Hij was één van de11 soldaten die tijdens WO I de ultieme straf kreeg van de Krijgsraad :de dood met de kogel. Siegfried Debaeke werpt een nieuw licht op die vergeten tragedie.

“Als we die 11 gevallen bekijken zitten er daar tussen die heel licht wegen om de doostraf te krijgen,” zegt Siefgried Debaecke. “De generaal wilde op dat moment een voorbeeld stellen voor meer discipline en die soldaat had pech.”

Paul Vandenbosch was net 20 geworden en weigerde om naar een levensgevaarlijke voorpost terug te keren waar 2 makkers vlak naast hem waren gesneuveld. De Belgische generaal Armand De Ceuninck voerde toen een schrikbewind; hij kende geen genade voor zijn soldaten. In bijna alle dossiers duikt zijn naam op.

“Er zijn getuigenissen van het begin van oproer onder de soldaten die het niet pikten dat één van hen voor een kleinigheid de doodstraf kreeg. Dan is er beslist om daar mee te stoppen.”

Twee van de elf zijn anoniem begraven op het kerkhof van Pollinkhove, andere zijn ter plekke begraven. Hun namen vind je niet op de monumenten voor de gesneuvelden. Historicus Siegfried Debaecke vindt dat het tijd is voor eerherstel.

“Ik denk dat er onvermijdelijk een rechtzetting van uit de politiek of het gerecht moet gebeuren. Dat is de verdoken boodschap.” DE DOOD MET DE KOGEL van Siegfried Debaecke is een uitgave van De Klaproos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier