Shanks en Sterckx grootste boosdoeners geurhinder

Redactie KW

Een geuronderzoek in opdracht van de stad Roeselare bevestigt wat we al langer wisten: het stinkt in Rumbeke. Dankzij het onderzoek kennen we nu ook de voornaamste bedrijven die voor hinder zorgen. Shanks en Sterckx zijn de slechtste leerlingen van de klas. Tegen hen liep ook al een milieustakingsvordering.

Het geuronderzoek was nodig om een objectief beeld te kunnen schetsen van de problemen. “In het onderzoek werd onder meer vastgesteld tot waar er geurhinder is en van welke aard: aanvaardbaar of niet”, klinkt het bij schepen voor milieu Nathalie Muylle. “Daarbij kwamen twee bedrijven naar voor als de zogenoemde boosdoeners, namelijk Shanks en Sterckx. De studie toont aan dat de geuremissie voor grote hinder zorgt, ook in gebieden waar er bewoning is. Geografisch kunnen we vaststellen dat vooral Rumbeke met de overlast te kampen heeft.”

Tegen beide bedrijven werd al een milieustakingsvordering ingeleid bij de Voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Kortrijk. De resultaten van de geurstudie bevestigen dat de vordering zeker dient voortgezet tegen de bedrijven. “De resultaten van dit onderzoek zullen mee als bewijs dienen”, haalt de schepen nog aan. De volgende zitting vindt plaats op 23 maart. Dan is het afwachten wanneer er eventuele uitspraak is. Een verplichte stopzetting van de activiteiten is een van de opties. “Ook tegen Mandel Eneco liep een vordering, maar dat bedrijf heeft z’n hinderende activiteiten stopgezet waardoor de hinder duidelijk minder is.”

Als gevolg van de geurhinder werd Leefbaar Rumbeke – Oekene opgericht. Zij zijn vooral bekommerd om de volksgezondheid. “Algemeen kunnen we al aannemen dat er geen indicaties bekend zijn als zou de hinder een impact hebben op de volksgezondheid, maar we blijven het verder bekijken.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier