Serretelers slachtoffer van de hoge brandstofprijzen

Redactie KW

Niet alleen automobilisten, maar ook de serretelers zijn het slachtoffer van de hoge brandstofprijzen. Zeker de telers van slasoorten en aardbeien. En dat is ongeveer de helft van de West-Vlaamse telers. Zij zullen de hoge brandstofprijs heel waarschijnlijk niet kunnen doorrekenen in de verkoopprijs van hun gewassen.

In zijn serre heeft in Gits heeft Dirk Declercq 15.000 kroppen krulandijvie staan. Ze zijn op 3 januari geplant en zijn over twee weken oogstklaar. Krulandijvie is een unieke en heel delicate teelt. De plantjes gedijen het best bij minimum 18 graden overdag en 15 ‘s nachts. Om die temperaturen te halen heeft de kweker de voorbije weken fameus moeten stoken.

Brandstofprijs doorrekenen?

Maar of de teler de hoge brandstofprijs zal kunnen doorrekenen is nog maar de vraag. Op de veiling heerst de wet van vraag en aanbod. De teler probeert dan ook zoveel mogelijk energiebesparend te werken. Investeren in andere brandstoffen dan stookolie zit er voor telers van slasoorten en aardbeien niet in. Daarvoor zijn de investeringen te groot en het rendement te klein. De kwekers die dan weer voor aardgas kiezen, kunnen die in groep aankopen en zo de prijs drukken. Groepsaankopen organiseren voor stookolie is moeilijker.

(T.N./A.D.)

Serretelers slachtoffer van de hoge brandstofprijzen

Bekijk hier de reportage

Meer vanavond op Focus en WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier