Seismometer in Earth Explorer meet trillingen van de aarde

Redactie KW

In de Oostendse wetenschapsattractie Earth Explorer is een seismometer geïnstalleerd. Het toestel kan wereldwijd aardbevingen waarnemen. De seismometer steekt maar liefst driehonderd meter onder de grond. De meter is niet alleen een nieuwe attractie in het park. Het is voor de Koninklijke Sterrenwacht van België een belangrijke versterking van haar seismisch netwerk.

De seismometer is een cilinder van twee meter lang waaraan drie sensoren hangen. Het is een Britse firma die de meter installeert. Een seismometer registreert de trillingen van de aarde. Het toestel bevindt zich een gleuf, 307 meter onder de grond.

De aardbeving in Italië herinneren we ons nog allemaal. Ondertussen zijn er al verschillende andere geweest. Vannacht nog in Afghanistan. Maar ook bij ons trilt de aarde voortdurend.

“Veel mensen denken dat de laatste aardbeving in 1992 was,” zegt Wim Minnebo van Earth Explorer. “Maar eigenlijk dateert de laatste van 14 april, da’s enkele dagen geleden. Dat was een kleine dan? Inderdaad, we hoeven ons geen zorgen te maken. Doorgaans zijn het zeer lichte in België, met een goeie 3 op de Schaal van Richter.”

In Zevekote bij Gistel was er vroeger ook een dergelijke meter, maar die heeft de trillingen van de aarde niet overleefd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier