Sea King oefent superstrak tijdschema voor defilé van 21 juli

Redactie KW

Toeval, hadden wij altijd gedacht, dat bij het jaarlijkse defilé op 21 juli in Brussel die straaljagers en helikopters net op dat ene passende moment over vliegen. Niks toeval, zo blijkt. Het vluchtschema van al die toestellen ligt tot op de seconde (sic) vast. Natuurlijk moet dat geoefend worden. Wij mochten meevliegen tijdens de ‘generale repetitie’.

Op de Basis Koksijde staat de Sea King RS04 klaar. Vooraf geeft commandant Alain Versluys een briefing. Commandant-vlieger Kristof Geerts, flight-engineer adjudant-vlieger Bart Depla en de mecaniciens Kurt Werbrouck, Frank Bullinck en Geert Pynebrouck luisteren aandachtig. Na het opstijgen vliegt de helikopter recht richting Ruiselede waar alle toestellen verzamelen blazen en dan richting Brussel vliegen. Het is de bedoeling dat de Sea King tot op de seconde van de vooropgestelde tijd over het Brusselse Warandepark vliegt.

Terwijl het toestel via Aalst richting Brussel vliegt, volgt commandant Versluys aandachtig het tijdschema mee op kaart en gps. De Sea King moet exact op de seconde boven het punt op de kaart vliegen, volgens de tijd bepaald in het vluchtschema. Veel stress voor de commandant, zou je denken, maar dat wuift hij weg. “Ik deed dit al verschillende keren, hoor”, klinkt het luchtig.

Intussen passeren ook andere vliegtuigen van de Belgische Luchtmacht de Sea King: F16’s, Alfa Jets, Marchetti’s, Agusta’s… Een Agusta blijft een hele tijd naast ons vliegen zodat vanuit dat toestel een cameraman van Televox de Sea King netjes kan filmen.

En dan bereiken we Brussel. Exact op het vastgelegde tijdstip vliegt de Sea King. Missie volbracht.

Vervolgens draait de Sea King richting militaire luchthaven van Beauvechain om daarna weer via La Hulpe, Ninove, Izegem en Diksmuide naar Koksijde terug te vliegen. Ook het landen in Koksijde is een oefening: de piloot moet op radar het toestel op de Basis Koksijde neerzetten, wat ook feilloos lukt. Crew en toestellen zijn klaar voor dinsdag. (Tom Vandenabeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier