Scouts schuldig bevonden aan verdrinkingsdood gehandicapte jongen

Redactie KW

De correctionele rechtbank in Brugge heeft de instelling Rozenweelde uit Aartrijke en de vzw Scouts & Gidsen Vlaanderen schuldig bevonden aan de verdrinkingsdood van een mentaal gehandicapte jongen in het zwembad van Gistel.

Rakkersnest
Op 1 april 2006 verdronk D.D. uit Nieuwpoort in het zwembad van Gistel. De jongen was 19, maar had de mentale leeftijd van een driejarige. Hij verbleef in de instelling Rozenweelde. Met de jeugdbeweging Rakkersnest uit Gistel, een scoutsbeweging voor personen met een handicap, ging D. die bewuste namiddag zwemmen. De jongen verdronk en werd door andere zwemmers aangetroffen op de bodem van het zwembad. Hij kon nog gereanimeerd worden, maar overleed vier dagen later in het ziekenhuis.

Schadevergoeding

De rechtbank oordeelt nu dat zowel de Scouts als Rozenweelde schuldig zijn. Ze krijgen wel opschorting van straf. Ze moeten een schadevergoeding van ongeveer 20.000 euro betalen aan de nabestaanden. De redder die op 1 april 2006 van dienst was in het zwembad van Gistel, werd door de rechtbank vrijgesproken.

(GW/BS)

Meer hierover in de Krant van West-Vlaanderen van 9 juli en in het nieuws op Focus-WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier