Schrijver-dichter Jan Deloof schetst historiek Bekaert

Redactie KW

De firma Bekaert is een icoon in de Belgische industriewereld. Wie de geschiedenis van het bedrijf bijzonder goed kent is Jan Deloof uit Zwevegem. Schrijver-dichter maar ook jarenlang aan de slag bij Bekaert. Hij schreef enkele boeken over de historiek van het bijzondere bedrijf dat uitgroeide tot een wereldspeler.

Jan Deloof start zijn verhaal met koster Leon Bekaert die in 1880 in Zwevegem prikkeldraad begint te produceren. Volgens de auteur dateert het echte succesverhaal van veel later, toen Michelin een systeem vond om staaldraad te verwerken in autobanden. De concurrenten van de Franse bandengigant kwamen ten einde raad bij Bekaert aankloppen. ” Het duurde nog even voor de directie besliste maar eens zover hadden ze iedereen als klant, Michelin niet natuurlijk. Dat was het begin van de gouden jaren en dat bleef jarenlang een melkkoe voor Bekaert”, zegt hij.

Relativeren

Toen kwam de tijd dat Bekaert uitweek naar Aalter. Het bedrijf vond geen personeel meer in Zwevegem en zocht een oplossing in Oost-Vlaanderen. Als oud-werknemer mag Jan Deloof zich de specialist noemen in de geschiedenis van het Bekaert-bedrijf. Hij weet dan ook het slechte nieuws te relativeren. Jan Deloof : ” Het is niet de eerste keer dat Bekaert moet herstructureren. Ik was met mijn pensioenering één van de 1400 mensen die toen afvloeiden. Ze komen dat te boven jammer voor de mensen die zonder werk vallen”

Schrijver-dichter Jan Deloof schetst historiek Bekaert

Bekijk hier de reportage

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het WTV-nieuws vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier