Schoonmaakteam ijvert dagelijks voor proper strand

Redactie KW

Elke dag vanaf 6 uur ‘s morgens neemt in De Haan een ploeg gemeentewerklui het strand en de dijk onder handen. En dat gebeurt in elke kustgemeente. Een schoon strand en een nette dijk zijn nu eenmaal de uithangborden. Maar het is geen makkelijke opdracht om in deze drukke zomer alles net en keurig te houden. Want toeristen op vakantie houden er dikwijls andere gewoontes op na dan thuis.

7 op 7

Ruim voor de eerste badgasten opdagen, schuimt 15 man gemeentepersoneel het strand en de dijk af. En dat zeven dagen op zeven in juli en augustus. Ze starten ‘s morgens vroeg omdat tegen elf uur alle zwerfvuil van de dag daarvoor moet opgeruimd zijn. Er is geen tijd te verliezen, want het is een arbeidsintensief karwei.

Genoeg vuilnisbakken
Iedereen spreidt zijn graag handdoek uit op proper zand. De eisen van de toeristen worden strenger terwijl ze zelf veel zwerfvuil kunnen voorkomen door het vuil in de vuilnisbakken te gooien. “Er zijn vuilnisbakken genoeg, maar de mensen vertikken het. Ze leggen dat daar omdat het toch wordt opgekuist. Maar de dag dat je het niet opkuist gaan ze klagen bij de dienst voor toerisme”, zegt Jean-Marie Vandenbussche van de technische dienst van De Haan.

In de zomermaanden wordt in De Haan 80 ton verzameld en dat is zes keer meer dan buiten het seizoen. Het wordt ook moeilijker om mensen te vinden voor de job. Het is hard werken en vervuilers kunnen dikwijls bot reageren als ze op hun gedrag worden aangesproken. (BV)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier