Schoolkinderen oefenen fietsvaardigheid in het echte verkeer

Redactie KW

De schooljeugd kan amper nog fietsen daarom start de politie in de zone Damme/Knokk-Heist met het oefenen van de rijvaardigheid in het echte verkeer. Het gaat om een primeur voor Vlaanderen. De kinderen krijgen al jaren verkeerslessen in de klas maar eens op de fiets blijkt dat ze er weinig van bakken. Naast verkeersvaardigheid leren ze met dit nieuwe project ook kiezen voor duurzame mobiliteit.

Er is veel ervaring nodig om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen. En kinderen op de fiets maken nog te veel fouten. Daarom probeert de lokale politie de jonge fietsers bij te brengen hoe je moet omgaan met verkeersregels en verkeersborden. “I moet zeggen dat we de laatste jaren toch tal van accidenten kenden waarbij fietsers en jonge fietsers bij betrokken waren en dat wensen wij te allen tijde te vermijden”, zegt burgemeester Leopold Lippens.

De vernieuwde aanpak start met een fietsparcours op het marktplein. In een busje van de gemeente zit materiaal om een vaardigheidsparcours uit te zetten op de speelplaats van een school. De volgende stap is onder begeleiding oefenen in het echte verkeer. Daarvoor zijn er routes in Knokke, Heist en Damme uitgestippeld die voor de jonge fietsers verkeerstechnisch moeilijk in elkaar zitten. “Op basis van een Leuvens onderzoek over gevaarlijke situaties in het verkeer gaan wij leerlingen laten oefenen op deze pijnpunten”, zegt Jan Bonneure van de politiezone Damme/Knokke-Heist.

Het project loopt in samenwerking met De Lijn. Kinderen die niet te voet of per fiets naar school komen leren dat je dan beter de bus kan nemen in plaats van je voor de schoolpoort te laten afzetten met de auto. Dat zorgt ook voor minder verkeer in de schoolbuurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier