Schmallenbergvirus richt steeds meer schade aan in West-Vlaanderen

Redactie KW

Het Schmallenbergvirus dat steeds meer schapen en runderen treft, is in ons land officieel al in 52 bedrijven vastgesteld. Ook in onze provincie duiken steeds meer gevallen op. West-Vlaanderen telt bijna 40.000 schapen en dat is het grootste aantal van alle provincies. Ook in Kaster bij Anzegem heeft het Schmallenbergvirus schade aangericht en dat is lang geen alleenstaand geval.

In de schapenstal in Kaster heerst een lentegevoel. De lammetjes dartelen in het rond en op het eerste gezicht lijkt hier niets aan de hand. Maar schijn bedriegt want een aantal lammeren is getroffen door het virus.

Het Schmallenbergvirus kwam vanuit Engeland kwam overgewaaid en verder rukt steeds verder op in Europa. Muggen brengen de infectie over. Dat gebeurde in de herfst als de muggen het meest actief zijn.

Sommige lammeren sterven voor de geboorte waardoor het moederdier in de problemen raakt. Een keizersnede is dan nodig wat nog eens voor extra kosten zorgt. Het virus halveerde in de schapenstal in Kaster het verwachte aantal lammeren. In ons land zijn nu officieel 52 gevallen bekend. Maar er is geen meldingsplicht en dus zijn er wellicht veel meer.

Een vaccin zou veel ellende kunnen voorkomen maar net zoals De Blauwtong vijf jaar geleden, kan het Schmallenbergvirus even snel gaan als het kwam.

(KV/LD)

Meer in het nieuws van Focus-WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier