Schepencollege wil Buurtweg 14 afschaffen

Redactie KW

Het schepencollege van Heuvelland wil een deel van Buurtweg 14 in Dranouter afschaffen. Het voorstel komt voor op de volgende gemeenteraad, daarna moet de Bestendige Deputatie beslissen. Twee weken geleden was er nog een protestactie van de Stichting Marguerite Yourcenar tegen het afschaffen van de buurtweg. Een deel ervan is in de loop der jaren in onbruik geraakt en ingepalmd door de landbouw. Er kwamen ook 18 bezwaarschriften binnen tegen de afschaffing.

Maar het schepencollege weerlegt de bezwaren. Het schepencollege wil het bestaande netwerk van buurtwegen, die geschikt zijn voor zachte recreatie, behouden en zelfs versterken. Het schepencollege baseert zich daarvoor op een inventaris, die in 2002 werd opgemaakt. Het stuk van buurtweg 14, dat voor afschaffing wordt voorgesteld, komt op die inventaris niet voor en is al jaren niet meer gebruikt.

“Buurtweg 14 staat wel vermeld in de officiële Atlas der Buurtwegen uit 1841, maar die beantwoordt niet meer aan de actuele toestand,” aldus het schepencollege. Bovendien bestaat er een parallelle veldweg op 200 meter, die prioritair bestemd is voor zachte recreatie en die bovendien afgesloten is voor harde recreatie zoals quads, wat voor buurtweg 14 niet het geval is.

Daarmee weerlegt het schepencollege de ingediende bezwaren, dat dit stuk van buurtweg 14 een ontbrekende schakel zou zijn in het Wandelnetwerk Heuvelland en een mountainbikecircuit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier