Schepencollege wijzigt strandbewaking in 2009 niet

Redactie KW

Het schepencollege van Knokke-Heist heeft beslist om in 2009 de bewaking van haar stranden niet uit te breiden. De strandredders worden voor het eerst tijdens het weekend van 23 en 24 mei 2009 ingezet en het laatst tijdens het weekend van 19 en 20 september. Slechts tussen 13 juni en 6 september zijn alle posten bemand. Daarbuiten gaat het om een selectie.

Toen het tijdens het voorjaar 2008 plots warm werd en een massa volk naar het strand afzakte, rees de vraag om de bewaking door strandredders flexibeler te maken en meer zon-afhankelijk. Knokke-Heist gaat in 2009 niet op die vraag in. In het voorjaar blijft de bewaking van enkele stranden in Knokke-Heist voor 13 juni beperkt tot de weekends.

Enkel in juli en augustus worden alle 12 zwemzones bewaakt. Daarvoor zoekt Knokke-Heist 72 gediplomeerde strandredders, van wie er minimum 48 op post moeten zijn. Voor de bewaking van vijf strandzones tussen 13 juni en 6 september moeten 20 gediplomeerde strandredders worden gevonden. Voor de weekends tussen 23 mei en 7 juni moeten 9 redders op post staan.

Omdat de meeste strandredders studenten zijn, is het moeilijk om hen te motiveren om tijdens de examenperiode juni het strand te komen bewaken.

“Op de vergadering van de kustburgemeesters beloofde toenmalig Vlaams minister voor Toerisme Geert Bourgeois destijds dat er een uniforme uitbreiding zou komen van de bewaking in juni over de hele kustlijn en dat dit gedeeltelijk zou worden gefinancierd door de Vlaamse overheid. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist hoopt dat, ondanks de besparingen, die belofte wordt ingelost zodat de loonkost van de strandreddingsdienst voor het budget wat verlicht”, meldt de communicatiedienst van de kustgemeente. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier