Scheldemeersen in nieuw jasje

Redactie KW

Het natuurgebied De Scheldemeersen in en rond Avelgem heeft een totaal nieuwe look. De werken hebben een jaar geduurd en zijn bijna af. Planten en dieren krijgen in de Scheldemeersen een beter leven en ook voor bezoekers is er meer comfort. Er is ondermeer een platform voor hengelaars en er zijn ook paden en een brug voor voetgangers en fietsers.

De Scheldemeersen is 470 hectare groot en strekt zich uit over een tiental dorpen langs de Schelde. “Dat is een zeer waterrijk gebied langs de Schelde die gekenmerkt is door meanders,” zegt werftoezichter Christophte Pietets. “Die zijn er gebleven omdat ze niet zijn opgevuld door het baggerslib bij het rechttrekken van de Schelde.”

De werken in het gebied aan de Schelde hebben een jaar geduurd. Er zijn riolen aangelegd om enkel het regenwater te lozen in de beek. En ook fietsers en wandelaars zijn hier welkom.

“In een vorige fase zijn er rioleringswerken gebeurd die het huishoudelijk afvalwater op het rioleringsnetwerk aangesloten hebben. Vroeger kwam het allemaal in de Rijtgracht terecht.”

In het gebied zijn er ook platforms voor hengelaars. De Meersen zijn ook doorsneden met grachtjes die zijn uitgegraven. Zeldzame planten krijgen zo een kans. Ook het riet zal er beter groeien nu de oevers zijn afgeschuind. En dat is dan weer goed voor vissen die er kunnen schuilen en natuurlijk ook voor tal van rietvogels.

(kv/jv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier