Scheldegemeenten bundelen krachten voor behoud typisch landschap

Redactie KW

Om ervoor te zorgen dat de unieke kwaliteiten van het typische Scheldelandschap bewaard blijven of hersteld worden, hebben de 25 Scheldegemeenten zich verenigd in een “Schelde-Landschapspark”. Het potentieel van de streek werden in kaart gebracht in een “Atlas van de regio”. De atlas werd maandag voorgesteld in het Bornemse Kasteel D’Ursel.

In het najaar van 2004 ondertekenden de 25 Scheldegemeenten en het Vlaams gewest het Scheldecharter. Dat vormt de basis voor het Schelde-Landschapspark. In dat Schelde-Landschapspark werken de 25 samen rond mobiliteit, industrie en handel, landbouw, wonen en voorzieningen, natuur, recreatie en toerisme. Het Schelde-Landschapspark houdt geen rekening met de gemeentegrenzen, maar benadert de regio als een geheel. De ambitie is om te komen tot een integrale ruimtelijke visie voor het volledige gebied, zodat er meer samenhangende landschappen ontstaan.

Labo Stedenbouw van de universiteit van Gent voerde intussen een studie uit over het gebied. De resultaten werden gebundeld in de “Atlas van de regio”. In de volgende fasen zal het gedetecteerde potentieel verder worden geconcretiseerd en vertaald naar een overkoepelende ruimtelijke gebiedsvisie. Vervolgens zullen concrete projecten worden opgestart.

Zo zou de regio tussen Antwerpen en Gent kunnen uitgroeien tot een toeristische regio. De Schelde zou meer zichtbaar en beleefbaar moeten worden dankzij de aanleg van bijvoorbeeld knuppelpaden en loopbruggen. De fietsroutes langs de Schelde zouden kunnen worden geflankeerd door openbare vervoersverbindingen (zoals de kusttram). De aanwezige sierteelt rond Gent zou kunnen worden geconcentreerd zodat een gekleurd bloemenlandschap ontstaat.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), die de voorstelling van de Atlas bijwoonde, zei het Schelde-Landschapspark ten volle te zullen ondersteunen. “Als minister-president zet ik me ten volle in voor het realiseren van een duurzaam beleid en het versterken van Vlaanderen. Het Schelde-Landschapspark kadert volledig in deze missie”, aldus Peeters.

De 25 Scheldegemeenten zijn Antwerpen, Berlare, Bornem, Brasschaat, Buggenhout, Dendermonde, Destelbergen, Gent, Hamme, Hemiksem, Kruibeke, Laarne, Lokeren, Melle, Merelbeke, Niel, Puurs, Schelle, Sint-Amands, Temse, Waasmunster, Wetteren, Wichelen, Zele en Zwijndrecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier