Schauvliege hard aangepakt over kustpoldergraslanden door Vlaamse coalitiepartners SP.a en N-VA

Redactie KW

Een op het eerste zicht onopvallende en onschuldige vraag over de bescherming van kustpoldergraslanden door Wilfried Vandaele (N-VA) is woensdag in het Vlaams Parlement uitgemond in een pittige discussie. Daarbij werd Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) hard aangepakt door de andere meerderheidspartijen N-VA en vooral SP.a.

Aan de kust liggen een aantal historische poldergraslanden. Die hebben een ecologisch belang, en vaak ook een bepaalde toeristische en landschappelijke waarde. Zolang die graslanden niet worden beschermd, worden ze door landbouwers bewerkt. Vooral het ploegen van de akkers maakt dat die ‘scheuren’, waardoor de graslanden onherstelbare schade oplopen.

Al sinds 2009 wordt door Vlaams minister van Leefmilieu een oplossing in het vooruitzicht gesteld. Er zou een lijst komen met waardevolle poldergraslanden. Maar na twee jaar is die lijst er nog altijd niet, bij ondermeer Wilfried Vandaele ((N-VA) en John Crombez (SP.a) raakt het geduld op. Minister Schauvliege belooft dat ze nog dit jaar met een lijst op de proppen zal komen. Volgens de CD&V-politica is er op het terrein ook geen sprake van het massaal omploegen of scheuren van graslanden.

Het antwoord Schauvliege was niet naar de zin van sommige parlementsleden. Zo vindt N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele dat de CD&V-minister het probleem onderschat. Hij wil dat er dringend wordt ingegrepen, en wil dat er desnoods versneld een lijst komt als vorm van “bewarende maatregel”.

Groen!-parlementslid Hermes Sanctorum vindt dat Schauvliege het dossier veel te lang laat aanslepen. “Hoe durft u te stellen dat u ermee bezig bent en dat u binnenkort met een initiatief naar de Vlaamse regering komt? Al meer dan twee jaar wordt er gediscussieerd over het opstellen van een lijst. Elke dag worden daardoor de permanente kustpoldergraslanden beschadigd en gescheurd. De tijd van de excuses is voorbij”, aldus Sanctorum.

Maar de meest opvallende kritiek kreeg Schauvliege van regeringspartner SP.a. Volgens fractieleider John Crombez geeft Schauvliege de indruk dat het dossier haar “niet interesseert” en dat ze niets doet. “Ons elke keer met hetzelfde kluitje in het riet sturen, gaat niet”, klonk het scherp.

Minister Schauvliege ontkende dat ze de zaken op de lange baan wil schuiven en benadrukte dat ze nog voor het einde van het jaar een lijst op tafel zal leggen. Maar de minister wil er zeker van zijn dat er een stevige basis is voor die lijst. “Het heeft geen zin om gauw gauw iets op te leggen, waar je nadien geen maatschappelijk draagvlak voor hebt”, aldus de CD&V-minister.

(BELGA/MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier