Schaken wordt keuzevak in lerarenopleiding in Torhout

Redactie KW

De Torhoutse lerarenopleiding Katho-Reno biedt het komende academiejaar haar studenten het keuzevak ‘schaken’ aan. De eerstejaars kunnen dan voor drie studiepunten het vak schaken kiezen.

De eerstejaars kunnen kiezen voor het keuzevak schaken met de bedoeling later als leraar de kinderen op school eventueel in het schaken in te wijden.

“Het is zinvol om kinderen op school te leren schaken. De voordelen van het schaken in klas, zelfs bij jonge kinderen, zijn groot. Maar daarvoor moet je uiteraard eerst leerkrachten opleiden die bereid zijn zich de knepen van het schaken toe te eigenen en de technieken op hun leerlingen over te brengen”, zegt departementshoofd van Katho-Reno Dirk Devriendt.

Wiskunde en grammatica

Lector Piet Decock, germanist, zal het keuzevak volgend academiejaar onderwijzen. “Wie in klas leert schaken, presteert beter in wiskunde en grammatica”, zegt hij. “In Duitsland bieden de basisscholen het schaken als keuzevak aan en veel kinderen kiezen ervoor. Ze hebben groot gelijk, want de voordelen vallen niet op één hand te tellen.”

Garry Kasparov

De timing van Katho-Reno om net nu het schaken als keuzevak te lanceren, is er niet naast. Vorige week woensdag heeft Garry Kasparov, ex-wereldkampioen en levende schaaklegende, in het Europees Parlement in Straatsburg een lans gebroken om van het schaken een heus schoolvak te maken. Zijn stichting Kasparov Chess Foundation Europe wil de leerkrachten uit het gewone onderwijs opleiden om op school schaakles te geven. De Katho-Reno vervult in Vlaanderen dus een voortrekkersrol.

(JS)

Schaken wordt keuzevak in lerarenopleiding in Torhout

Bekijk hier de reportage

Het hele interview met lector Piet Decock en departementshoofd Dirk Devriendt over schaken op school vind je van de week in Krant van West-Vlaanderen.De reportage, vanavond op Focus en WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier