Schade door storm bij springtij blijft beperkt, één bruinvis aangespoeld

Redactie KW

De zware storm die vanmiddag over ons land raasde, heeft voor weinig schade gezorgd. Hier en daar waaiden bomen of verkeersborden omver, maar zonder erg. Aan de kust was de combinatie van een Noordwesterstorm van 9 beaufort springtij niet zonder risico. De kustwacht en de havendiensten waren in hoogste staat van paraatheid en er was een nationale stormwaarschuwing.

De storm die vannacht over Engeland en Frankrijk trok, beukte tegen de middag met volle kracht in op onze kust. Ook bij dit weer zijn nog schepen op zee. Alle brandweerploegen aan zee stonden paraat, maar met uitzondering van kleine schadegevallen gebeurde niets erg. Toch is een dergelijke storm bij springtij iets wat de loodsdienst en de kustwacht erg ongerust maakt. De kademuren zijn niet bestand tegen elke waterhoogte.

Ook vannacht om 2 uur is het opnieuw springtij. In het coördinatiecentrum verwachten ze dat de storm tegen dan in kracht zal afnemen. De havendiensten controleren hier of het natuurgeweld schade berokkent aan de nieuwe Oosterstrekdam van Oostende. Blijkbaar is de kust stevig beveiligd en kunnen wandelaars ook even genieten.

De storm zorgde dan toch voor één slachtoffer in Blankenberge. Deze bruinvis overleefde het natuurgeweld, maar kon de hulp van het Sealifecenter best gebruiken. Het dier spoelde aan op het strand en werd in de namiddag naar een gespecialiseerd centrum in het Nederlandse Harderwijk overgebracht. Wellicht raakte het dier het noorden kwijt in de branding die vandaag wel erg hevig was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier