Samenwerkingsplatform West- en Frans-Vlaanderen opgestart

Redactie KW

In het Provinciaal Hof in Brugge is de Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) “West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d’Opale” officieel geïnstalleerd.

Dat gebeurde in aanwezigheid van diverse overheden uit Frankrijk en België. De informele samenwerking tussen beide streken werd in 2005 opgestart. “Na ruim vier jaar wensen we de samenwerking in een hogere versnelling te schakelen”, zegt provinciegouverneur Paul Breyne van West-Vlaanderen.

Door de officiële installatie van het EGTS is niet enkel politiek overleg mogelijk tussen beide regio’s, maar wordt ook een permanente coördinatie van het partnerschap en de grensoverschrijdende activiteiten mogelijk. Tijdens de stichtingsvergadering werden de bestuurders van het EGTS geïnstalleerd en werd het budget voor het eerste werkjaar vastgelegd.

“Het EGTS streeft een dubbel doel na”, zegt gouverneur Breyne. “Het project moet de bestaande samenwerking versterken dankzij een specifieke, grensoverschrijdende structuur met een eigen budget en werkingsmiddelen. Het moet anderzijds de Europese autoriteiten een signaal geven dat op het ogenblik dat wordt nagedacht over een cohesiebeleid voor de periode 2014-2020, deze streek een pioniersrol wil vervullen in de grensoverschrijdende samenwerking.”

De thema’s voor de samenwerking zijn dezelfde als die van de voorbije vier jaar: gezondheidszorg, mobiliteit, ruimtelijke ordening, milieu, waterbeheer, toerisme, cultuur, arbeidsmarkt, economische ontwikkeling en de valorisatie van het landelijk karakter.

Bij de oprichting van het EGTS zijn nu ook de hogere overheden zoals de Franse staat en de Belgische federale overheid betrokken. Dit moet volgens de initiatiefnemers het opzetten van ambitieuze projecten mogelijk maken.

De EGTS is een specifieke rechtsvorm die door de Europese Unie in het leven is geroepen voor grensoverschrijdende projecten. Omdat de zetel van het EGTS West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d’Oplale zich in Duinkerke bevindt, valt het EGTS onder Frans recht. Maar er zullen ook eigen vergaderlokalen worden geïnstalleerd in Veurne.

De werktalen van het EGTS zijn Frans en Nederlands.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier