Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen voert actie voor recht op wonen

Samenlevingsopbouw voert actie voor een beter woonbeleid voor iedereen.
Redactie KW

In Brugge heeft organisatie Samenlevingsopbouw actie gevoerd voor het recht op wonen. Téveel mensen hebben het moeilijk om een betaalbare woning te vinden, of om de energiefactuur te betalen. De overheid moet bijspringen, vindt Samenlevingsopbouw.

Een rode reuzenbal is hét symbool van de actie aan het Belfort in Brugge. Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen vraagt aandacht voor een kwalitatief, maar vooral betaalbaar aanbod aan woningen. De organisatie neemt het op voor iedereen die met moeite nog een huis kan huren.

“We hebben in onze projecten de voorbije dagen de stem van onze mensen verzameld op kleine rode balletjes. En nu vragen we aan de passanten hier in Brugge of ze die stem willen versterken door die boodschap over te schrijven op een grote rode bal”, zegt Stefan Goemaere van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen.

Wie geen job heeft of nauwelijks nog de energie- en woonfactuur kan betalen, raakt soms geïsoleerd, en komt in een vicieuze cirkel terecht. In Roeselare brengt Samenlevingsopbouw mensen samen die op kamers of in kleine studiootjes wonen.

Samenlevingsopbouw vraagt dat de overheid het systeem van huursubsidies uitbreidt, zodat meer mensen een huis kunnen huren. En meer sociale woningen, al gaat het daarmee de goede kant op.

“De Vlaamse overheid heeft beloofd om meer sociale woningen te bouwen. Maar dat is ook de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Dus elke gemeente moet mee aan de kar duwen. Bijvoorbeeld in Brugge zijn al veel sociale woningen. Desondanks is er een groot tekort. Maar ook in de omliggende gemeenten moet men inspanningen leveren”, zegt Stefan Goemaere.

Ook in Oost-Vlaanderen lag vanmorgen een grote rode bal. De twee ballen worden volgende week -volledig beschreven- overhandigd aan de Vlaamse regering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier