Zwingeldemonstraties in Preetjes Molen in Heule

Henri Kerckhof en Koen Aelvoet, sinds jaar en dag vaste molenaars van Preetjes Molen, geven ook zwingeldemonstraties. (Foto NOM)
Redactie KW

Preetjes Molen – of de molen van Ivo Deprez – in de Hoge Dreef in Heule is de enige overblijvende vlaszwingelmolen ter wereld. En er kan nog altijd vlas gezwingeld worden.

Dat demonstreren de molenaars Henri Kerckhof en Koen Aelvoet op zondag 15 april en ook de twee volgende zondagen 22 april (Erfgoeddag) en 29 april (Molendag Vlaanderen) tussen 14 en 17.30 uur.

Tot in december 2016 ontfermde de vzw Vrienden van Preetjes Molen, opgericht in 1990, zich over deze unieke houten standaardmolen, die al sinds 1944 beschermd was als monument maar zich stilaan in een belabberde toestand bevond. De Vrienden van Preetjes Molen zochten en vonden de nodige middelen bijeen om het unieke stukje industrieel erfgoed te restaureren en zelfs weer draaivaardig te maken. Hoogtepunt was dan de indienststelling in 1996.

Nadat in september 2016 het 150-jarige bestaan van de molen gevierd werd, werd het Kortrijkse stadsbestuur in december de nieuwe eigenaar. Sindsdien staat het museum Texture in voor de exploitatie.

Preetjes Molen, een unicum in de wereld. (Foto Luc Soens)
Preetjes Molen, een unicum in de wereld. (Foto Luc Soens)

Voortaan kan de molen tot en met september bezocht worden op elke derde zondag van de maand. Dan geeft een molenaar graag een woordje uitleg tussen 14 tot 17.30 uur.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier