Zwevegem wil spelende kinderen niet aan de kant schuiven

Redactie KW

Zwevegem schaart zich achter de principes van het Goe Gespeeld!-charter. Dat bepaalt dat kinderen en jongeren zowel letterlijk als figuurlijk hun plaats moeten hebben en krijgen in de openbare ruimte.


“Steeds vaker horen we nieuwsberichten over mensen die klacht indienen tegen overlast die door spelende kinderen zou worden veroorzaakt. Door de Goe Gespeeld-principes te onderschrijven, verzetten wij ons expliciet tegen de tendens dat het geluid van spelende kinderen als overlast wordt beschouwd. Kinderen en jongeren verdienen de ruimte om te spelen en op te groeien. Meer nog, zij hebben hun plaats in de héle openbare ruimte”, aldus jeugdschepen Johan Rollez.

Met het nemen van deze princiepsbeslissing wordt Zwevegem echter nog geen Goe Gespeeld!-gemeente. Daarom wil men de komende maanden een stevig actieplan opstellen, in samenspraak met de gemeentelijke jeugdraad en in overleg met de verschillende gemeentelijke diensten.

Permanente speelstraten?

“In dat actieplan zullen heel wat zaken staan die we nu al doen, maar ook een aantal acties die nog op hun haalbaarheid moeten worden onderzocht. Zo hebben we het speelstratenreglement al sterk versoepeld, maar willen we ook bekijken of bepaalde wijken niet permanent het statuut van speelstraat kunnen krijgen. Het is ook de bedoeling dat de jeugd inspraak krijgt in bijvoorbeeld de renovatieplannen van het Gemeentepark”, aldus nog de N-VA-schepen.

(GVZ)