Zwemmen in de Vaart enkel onder toezicht van redder

Een aantal Vaartzwemmers dook vorige week vrijdag een laatste keer in de Vaart. © TV
Axel Vandenheede

Als alles meezit, kan er vanaf de lente 2018 legaal gezwommen worden in het Kanaal Bossuit-Kortrijk. “Tot nu toe is dat verboden”, zegt openwaterzwemcoach Danny Ravau. “Eigenlijk mag er pas in de Vaart worden gezwommen als de overheid toestemming geeft, het veilig is en de zwemmers over de nodige accommodatie beschikken.” Steven Lecluyse stelt dat de werkgroep vorderingen maakt.

In het Kanaal Bossuit-Kortrijk wordt al enkele jaren gezwommen. Tot ergernis van waterwegbeheerder Waterwegen & Zeekanaal, want zwemmen daar is verboden. Toch wordt het oogluikend toegestaan. “In 2015 hield W&Z het been stijf”, legt Steven Lecluyse van het kabinet van sportschepen An Vandersteene uit. “Maar in 2016 mocht er in Brugge wél gezwommen in de Damse Vaart en daarom hebben we aangedrongen op een nieuw gesprek.”

Dat vond eind vorig jaar plaats. Sindsdien is een werkgroep bezig om de krijtlijnen voor zwemmen in het Kanaal Bossuit-Kortrijk vast te leggen. Enkele aandachtspunten zijn de aanwezigheid van kleedkamers en een redder. Uiteindelijk zal Waterwegen & Zeekanaal al dan niet toestemming geven. Steven Lecluyse: “In de werkgroep zitten mensen van het openwaterzwemmen, de kanoclub, de stad…”

Veilig trainen

De kanoclub vervult een belangrijke rol, want zij beschikken over sanitair, kleedkamers en dergelijke. Bovendien: als de club meegenomen wordt in het verhaal, kunnen we meteen goede afspraken maken zodat kanovaarders en zwemmers het water op een goede manier kunnen delen.”

“Afspraken met de kanovaarders zijn van belang omdat zij soms de zwemmers niet zien”, aldus Danny Ravau. Hij is openwaterzwemcoach en begeleidde al een aantal zwemmers die het Kanaal – tussen Dover en Calais – overzwommen. “Al moet ik wel zeggen dat beide groepen elkaar de laatste jaren hebben gevonden.”

“Je zal als zwemmer niet kunnen kiezen wanneer je in de Vaart wil duiken” – Francis Vanneste, Facebookgroep Vaartzwemmers

“Ik wil wel benadrukken dat daar zwemmen illegaal is. Het is verboden om te zwemmen in bevaarbare waterlopen. Zelf heb ik me vroeger ook niet altijd aan die regel gehouden: als ik een Kanaalzwemmer begeleidde, moest die soms heel lange duurtrainingen afwerken en dan was zwemmen in het Kanaal Bossuit-Kortrijk ideaal. Ik ging toen telkens mee met de kajak en een EHBO-kit. Ik ben ook gediplomeerd redder. We stelden dus alles in het werk om de training zo veilig mogelijk te maken.”

Sinds enkele jaren is Danny Ravau niet meer te vinden op het Kanaal Bossuit-Kortrijk terwijl hij een zwemmer begeleidt. “Sinds het openluchtzwembad enkel nog in juli en augustus open is”, specificeert hij. “Want waar we voordien alleen waren, kwam er plots volk bij. Omdat ik als redder niet het slechte voorbeeld wilde geven, trokken we vanaf dan naar de zee. Veelal naar Bredene, waar de redders telkens op de hoogte zijn van onze trainingen en ik zelf meevaar of meeloop op het strand.”

Slechts paar keer

Net als Steven Lecluyse maakt ook Danny Ravau deel uit van de werkgroep. “Toen ik gevraagd werd, heb ik meteen ‘ja’ gezegd. Ik blijf erop hameren dat zwemmen in het Kanaal Bossuit-Kortrijk aan drie regels moet voldoen: het moet legaal, veilig en comfortabel zijn. Legaal wil zeggen dat we de goedkeuring moeten krijgen van Waterwegen & Zeekanaal, veilig dat er een redder aanwezig moet zijn en comfortabel dat er kleedkamers, parking en dergelijke is.”

Francis Vanneste, die de Facebookgroep Vaartzwemmers opstartte, heeft bedenkingen. “In Brugge functioneert alles goed. Er zijn zwemmers aangesloten bij een groep, maar er zijn ook veel zwemmers die lukraak in de Vaart springen. In Kortrijk wil men enkel een organisatie toelaten die dan op welbepaalde momenten in de week in de Vaart mag duiken. Je zal als zwemmer dus niet zelf kunnen kiezen, maar enkel kunnen zwemmen als er een redder is. Dat is wel jammer, al valt af te wachten wat er uiteindelijk uit de bus komt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier