Zwembad S&R Kortrijk: 2,9 miljoen liter water, minimaal 1.000 personen

De bouwput voor het zwembad ziet er indrukwekkend uit. © JVGK
Axel Vandenheede

De bouw van het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide door S&R Group gaat vooruit: wie goed kijkt, ziet al waar de verschillende zwembadkuipen komen. De opening is nog steeds voorzien voor december 2018. Dat de Kortrijkzaan dan gebruik zal kunnen maken van een technisch hoogstaand zwemparadijs, is zeker. Maar hoe zullen het sportbad en het recreatieve deel er uitzien? En wat met de kostprijs en de openingsuren? We zochten het uit.

Topsportbad

In het nieuwe zwemcomplex komt een vijftigmeterbad met een oppervlakte van 1.177 vierkante meter. Het bad telt acht banen (breedte van 21 meter) en is twee meter diep, al is die diepte aanpasbaar: er zijn twee beweegbare bodems voorzien, zodat er in het bad liefst drie verschillende dieptes aangeboden kunnen worden. Het vijftigmeterbad zal natuurlijk gesurveilleerd worden door redders, al wordt er ook een drenkelingendetectiesysteem geplaatst.

Topsporters die aan hun techniek werken, zullen bovendien gefilmd kunnen worden: er zijn namelijk enkele onderwatervensters voorzien voor video-opnames. Naast het zwembad komt tot slot een vaste tribune waarop tot 300 mensen kunnen plaatsnemen. Tot het ‘sportwater’ wordt ook het golfslagbad van 127 vierkante meter gerekend: zwemmers kunnen het tijdens wedstrijden gebruiken als inzwembad. Daarvoor kan de diepte ook geregeld worden.

Schepen van Sport An Vandersteene (N-VA): “We krijgen een topsportzwembad dat ideaal is voor onze verenigingen. De waterpoloclub zal straks eindelijk zijn thuismatchen in eigen Kortrijk kunnen spelen, terwijl KZK niet langer zal moeten uitwijken om op vijftig meter te trainen.”

Recreatie

Het recreatieve deel neemt een pak meer plaats in dan het topsportgedeelte, maar wat water betreft gaat het wel om minder: 1.157 vierkante meter. Wie beide delen dus optelt, komt op 2.334 vierkanter meter wateroppervlakte. “Dat is goed voor 2,9 miljoen liter water”, stelt Tom Hillewaere, operationeel directeur van S&R Group.

Het recreatieve deel zal bestaan uit een peuter-/kleuterbad, een warme lagune, drie glijbanen (waaronder een bandenglijbaan), een wildwaterbaan van 160 meter lang (de langste van België), een buitenbad van 266 vierkante meter dat 360 dagen per jaar toegankelijk zal zijn en een outdoor waterspeeltuin. Als het zwemcomplex volledig open is (binnen en buiten), kunnen er zeker 1.000 personen op hetzelfde moment aanwezig zijn.

De bouwput voor het zwembad ziet er indrukwekkend uit.
De bouwput voor het zwembad ziet er indrukwekkend uit.© JVGK

Schepen van Sport An Vandersteene (N-VA): “Daarnaast zal er wellness zijn zoals sauna’s en stoombaden, zodat iedereen er voor of na het zwemplezier kan relaxen. Eens aangekleed, zal je in het Rest-eau-café nog kunnen nagenieten met een hapje en een drankje.”

Kostprijs

Kortrijkzanen en Zwevegemnaren (S&R Group won een aanbesteding van de twee gemeenten samen en bouwt dus ook het nieuwe zwembad in de buurgemeente, red.) zullen minder betalen dan inwoners uit andere gemeenten. Voor die laatsten moet de prijs nog bepaald worden. Kinderen jonger dan drie jaar zullen gratis binnen mogen.

Wat betreft het sportzwembad zullen 4- tot 12-jarigen, 65-plussers en mensen met een beperking 2 euro voor een zwembeurt betalen, 13- tot 25-jarigen 2,4 euro en 26-plussers 2,7 euro. Eén belangrijke opmerking hierbij: het gaat om de prijs per beurt als je een tienbeurtenkaart koopt. Wat recreatief zwemmen betreft, geldt dezelfde opmerking: de hierna vermelde prijs is die per beurt als je een tienbeurtenkaart hebt. Een dagje zwemplezier kost een 4- tot 15-jarige 5,5 euro en een 16-plusser 7,7 euro. Senioren, mensen met een beperking en studenten betalen 7,1 euro.

Ook niet onbelangrijk is dat S&R Group de volledige bouwkost en exploitatiekost voor zijn rekening neemt. In ruil zal stad Kortrijk dertig jaar lang een beschikbaarheidsvergoeding van 1,65 miljoen euro per jaar betalen. Dat is 49,5 miljoen euro in totaal.

Na 30 jaar wordt het zwembad eigendom van de stad. Ter vergelijking: de beschikbaarheidsvergoeding voor S&R Olympia in Brugge is 2,3 miljoen euro. Maar stad Brugge betaalt daarvan slechts 373.000 euro. Het gros wordt gefinancierd door de provincie (1,6 miljoen euro), terwijl ook de Vlaamse overheid (319.000 euro) zijn steentje bijdraagt.

Openingsuren

Het zwemcomplex op Kortrijk Weide zal op een aantal feestdagen na het volledige jaar open zijn. Dat wil zeggen dat iedereen zeven dagen per week zal kunnen zwemmen. Op weekdagen zal het zwembad altijd open zijn tot 22 uur. Afhankelijk van trainingen van de waterpoloclub of zwemclub zal het aantal beschikbare banen ‘s avonds wel beperkt zijn. Het zwembad zal drie dagen per week om 8.30 uur open gaan, twee dagen per week al om 7 uur. Op elk uur van de dag zullen er in het sportzwembad enkele banen vrij zijn voor bezoekers.

Tijdens de weekends zijn er andere openingsuren: op zaterdag van 8 uur tot 20 uur, op zondag van 9 uur tot 18 uur.

Nieuw zwembad Kortrijk.png

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier