Zware bom van 157 kilo ontploft op het strand van Nieuwpoort

30/11/16 om 10:22 - Bijgewerkt om 13:32

Het ging gelukkig om een gecontroleerde ontploffing. Deze week zullen er nog enkele volgen.

Zware bom van 157 kilo ontploft op het strand van Nieuwpoort

In Nieuwpoort werd woensdagmorgen op het strand een zware bom van 157 kg met daarin 38 kg springstof tot ontploffing gebracht. Bij voorbereidende werken voor de aanleg van een stormvloedkering in de havengeul werd een deel van het strand tussen het staketsel en de eerste golfbreker ten westen onderzocht op aanwezigheid van springtuigen. Er werden vijf bommen van het type Rommel-asperges uit de tweede Wereldoorlog aangetroffen, die vandaag en de komende dagen onschadelijk worden gemaakt.

De springtuigen bevonden zich op ongeveer anderhalve meter diepte onder het zand. De vijf bommen werden over een paar honderd meter in westelijke richting verplaatst om daar ingegraven te worden op 4 meter diepte. Er werd een perimeter ingesteld van enkele honderden meter. Niemand mocht in de omgeving op de Zeedijk, en inwoners van de appartementen in de buurt werd aangemaand niet op hun balkon of voor het raam te staan. De operatie van woensdag is succesvol verlopen.

Trillingen en schokgolven

In het kader van een studie van een student van de Universiteit Gent werden er meettoestellen geplaatst op de Zeedijk. Die registreerden de schokgolven in de lucht en de trillingen in de grond veroorzaakt door de explosie.

(JT - Foto JT)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!